Ibland inträffar det oväntade, och helt plötsligt kan man hamna i ett akut behov av pengar. Många har fått höra att det är svårt att få sin låneansökan godkänd om man har betalningsanmärkningar. Men stämmer detta verkligen, och hur kan man i så fall göra?
Många som idag har betalningsanmärkningar kan tycka att det är svårt att ansöka om lån. Och visst, att ha en bra betalningshistorik bidrar ofta till att man kan ta större lån med bättre räntevillkor, men så är inte läget för alla. Det finns en del lösningar på detta problem, nämligen så kallade omstartslån.
Vad är ett omstartslån?
Ett omstartslån är precis vad namnet antyder – ett lån för omstart. Har man hamnat i ekonomisk knipa med flera lån, höga räntor och korta återbetalningstider kan ett omstartslån vara en lösning.
Oftast med denna typ av lån får man som ansökare själv välja vad pengarna ska gå till, men det finns en del lån som endast ges ut om man garanterar att pengarna går till en specifik sak. Det kan därför vara bra att jämföra de olika långivarna på marknaden för att se vilka som har de bästa villkoren.
Ett av de mest typiska villkoren är att lånet görs med en så kallad säkerhet. Det betyder att man som låntagare lämnar något som en extra säkerhet för långivaren. Det kan röra sig om en nuvarande bostad man äger, eller har tänkt att köpa. Bostaden i detta fall agerar då som en garanti för att man ska bli beviljad lånet.
Vad krävs för att få ett omstartslån?
Som tidigare nämnt krävs det att man vid större låneansökningar har god betalningshistorik och inga aktiva ärenden hos Kronofogden. För de som befinner sig i en svårare ekonomisk situation kan det därför vara mer besvärligt att få den hjälp som behövs. Med omstartslån är kraven lite mildare, men det finns fortfarande några punkter att förhålla sig till:
- Man måste vara minst 18 år gammal. Här kan åldern skilja sig från bank till bank, där vissa kräver en högre ålder (exempelvis 20 år).
- Man är svensk medborgare och har ett registrerat svenskt bankkonto.
- Många banker kräver även att man har en fast inkomst, för att kunna beräkna hur stort lån de kan bevilja, samt möjligheten att betala tillbaka det.
- Det finns en säkerhet, som exempelvis en bostad.
Ovan nämnda krav är de vanligast förekommande, men vissa långivare kan också kräva att man inte har något skuldsaldo hos Kronofogden, eller att man löser sina inkassoskulder innan. Vissa långivare kräver dessutom – i de fall man har en skuld hos Kronofogden – att man även har en medsökande i sin ansökan.
Den som agerar medsökande hålls lika ansvarig som den som i huvudsak ansöker om lånet, och kan bli betalningsskyldig ifall lånet inte betalas tillbaka av låntagaren. En rekommendation är därför att se till så man själv kan betala tillbaka lånet, för att minimera påverkan på den medsökande. Däremot är det viktigt att även den medsökande också förstår vad villkoren betyder.
Summering
Omstartslånet kan vara en bra start för en ny chans till ekonomisk stabilitet, men det är viktigt att läsa på om de olika lånen då villkoren kan skilja sig någorlunda från långivare till långivare. Kräver de även en säkerhet och medsökande är det viktigt att samtliga parter involverade är införstådda med vad som gäller. Låneförmedlare såsom Lendo eller Freedom Finance brukar vara en bra början för dig som behöver ett omstartslån.
feb42022