Kreditkort vs. lån: Detta alternativ passar dig bäst

Kreditkort vs. lån: Detta alternativ passar dig bäst

Kreditkort vs. lån: Detta alternativ passar dig bäst

När du vill kunna finansiera en större utgift eller samla befintliga lån och krediter har du framför allt två verktyg till ditt förfogande: kreditkort och lån. Vilket som är det bästa alternativet för just dig har bland annat att göra med din kreditvärdighet, hur pass mycket pengar du är i behov av och hur lång tidsramen för återbetalningen av skulden är. Turligt nog för din del försöker vi här att hjälpa dig avgöra vilket alternativ som är lämpligast att använda i din situation.

Fördelar och nackdelar med kreditkort

Kreditkort är vanligtvis att föredra om du:

  • Kan betala av hela din kreditkortsskuld varje månad
  • Behöver finansiera mindre utgifter

Man brukar säga att kreditkort kan vara ett kostsamt sätt att finansiera inköp av olika slag såvida du inte har möjlighet att varje månad betala av hela din kreditkortsskuld. Detta då du av kreditgivaren ges en viss tidsperiod inom vilken du kan betala skulden utan att påföras ränta. Därefter tvingas du vanligtvis behöva betala en betydande räntekostnad utöver det belopp som du har handlat för.

Den kredit som är kopplat till ditt kort är en återkommande sådan som alltid ger dig tillgång till pengar när du behöver dem. Istället för att få en klumpsumma utbetald, som fallet är när du tar ett lån, har ditt kreditkort en kreditgräns. Upp till denna gräns kan du fritt välja att utnyttja kortet.

En möjlig nackdel med kreditkort är att du riskerar samla på dig en stor kreditkortsskuld som behöver betalas för att du inte ska påföras ränta. Kreditkortet är därför att betrakta som en lösning för kortsiktig finansiering samt inköp som du vet att du senare kommer kunna betala till fullo.

Fördelar och nackdelar med lån

Lån är generellt sett ett bra alternativ om du:

  • Vill samla kostsamma lån och krediter med höga räntor
  • Behöver finansiera en större utgift
  • Har hög kreditvärdighet
  • Klarar av att göra månatliga amorteringar under lånetiden

Ett privatlån ger dig omedelbar tillgång till hela lånebeloppet och skiljer sig på denna punkt från en kortkredit. Du betalar sedan av lånet via månatliga amorteringar över en förutbestämd tidsperiod, inte sällan under två till fem års tid.

Fördelen med ett lån är att du ofta kan beviljas privatlån med relativt låg ränta. Detta gör lånet till ett bra alternativ för att samla dyrare lån och krediter eller för att kunna täcka kostnaden för en större utgift.

En potentiell nackdel med lån är att det, beroende på din kreditvärdighet, kan vara svårare att beviljas ett privatlån än en kortkredit.

Avslutande tankar om kreditkort vs. lån

Avslutningsvis är det värt att notera att såväl privatlån som kreditkort kan användas för att betala av kostsamma lån och krediter, för att på så sätt komma ur en oönskad skuldsättning. Som nämnts ovan är alltså lån generellt sett att föredra för större skulder och utgifter medan kreditkortet lämpar sig bättre för mindre sådana. Oavsett vilket alternativ du väljer är det dock viktigt att du vet vad du ger dig in på och att du bedömer dig ha möjlighet att betala tillbaka skulden. Det kan du göra hos Konsumenternas.se och deras tjänst lånelabbet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.